Rabarbarowo borówkowy biszkopt

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    6
  • mąka pszenna

    5 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    8 g
  • cukier

    3/4 szk
  • masa

  • rabarbar

    400 g
  • borówka amerykańska

    350 g
  • galaretka wiśniowa

    1
  • galaretka cytrynowa

    1
  • wody

    1 szk
  • Polewa:

  • maragaryna

    1/3 kostka
  • kakao

    3 łyżka
  • cukier

    1/3 szk
  • mleko

    2 łyżka
  • DODATKOWO:

  • motylki cukrowe

  • różowy cukier błyszczący

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
Na patelnię wrzucić pokrojony rabarbar, podlać wodą i dusić 5 minut. Następnie dodać borówkę i jeszcze chwilę dusić, ale aby borówki się nie rozpadły. Wsypać obie galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia a następnie do lekkiego stężenia do lodówki. Każdy krążek nasączyć dowolnym sokiem.
Krok 2 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Zwolnić obroty, dodać żółtka i połączyć z białkami. Ponownie zmniejszyć obroty, dodać mieszankę mąk i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Gotowe ciasto wyłożyć do tortownicy, wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki.
Krok 3 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
Na pierwszy krążek wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim plackiem. Ponownie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem.
Krok 4 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. W rondelku rozpuścić wszystkie składniki na polewę i lekko przestudzić.
Krok 5 - Rabarbarowo borówkowy biszkopt foto
Wyjąć z lodówki ciasto i polać je polewą. Na sam koniec posypać motylkami i różowym cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
K&J 13.08.2012 18:45
ciekawe połączenie
gosia47-47 13.08.2012 18:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat