rabarbaroweic do góry nogami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    5 łodyg
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    2/3 szklanki
  • jajko

    4 szt.
  • oliwa

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • masło

    4 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łodygi rabarbaru opłucz, cienko obierz, pokrój w drobną kostkę. Do naczynia wbij jajka. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem tak, by uzyskać jednolitą, gładką masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Mieszaj do uzyskania równomiernej konsystencji. Na koniec wlej oliwę, wymieszaj. Formę do pieczenia typu keksówka wysmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Na dnie formy rozłóż pokrojony rabarbar. Na warstwę rabarbaru wylej przygotowane ciasto.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto piecz ok. 40 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto już ostygnie, obróć je do góry nogami tak, by warstwa rabarbarowa była na wierzchu. Oprósz cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 26.06.2011 00:13
super
marta1371 23.06.2011 21:34
Smaczne
suzana 23.06.2011 14:01
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat