Rabarbarowa kostka Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki typ 500
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szk
  • cukier waniliowy

    2 łyżki

masa rabarbarowa

  • rabarbar

    5 łodyg
  • woda

    1 szk
  • galaretka

    2 op zielone

masa budyniowa

  • mleko 3,2%

    400 ml
  • budyń waniliowy

    1 op
  • masło

    125 g miękkie
  • cukier

    4 łyżki

polewa

  • cukier puder

    3/4 szk
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • barwnik spożywczy do ciast

    1/2 szczypty zielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Białka oddzielić od żółtek, potem białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku a gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszać rózgą.
Masę wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

W szerokim rondlu umieścić obrany i pokrojony rabarbar, wlać wodę i gotować aż rabarbar się lekko rozpadnie.
Zdjąć rondel z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.

2/3 mleka wlać do opłukanego zimną wodą garnka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
Mieszać i gotować do zgęstnienia budyniu.
Potem dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.
Gdy budyń wystygnie masło utrzeć a potem porcjami dodawać budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.

Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt ale razem z papierem ( ułatwia to wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć tężejący rabarbar, rozprowadzić po cieście ale nie za równo.
Wstawić blaszkę do lodówki na 15 minut a potem na rabarbar wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.

Składniki na polewę dokładnie wymieszać ale bez barwnika.
Polać polewą ciasto ale trochę polewy zostawić, dodać do niej barwnik.
Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta.
Przed podaniem kroić w kostkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 12.06.2017 16:57
Ciasto prezentuje się niezwykle apetycznie
bryndzia93 25.04.2016 17:45
Wygląda pysznie :)
noninka77 25.04.2016 17:39
Pyszności :)
ZEWA 25.04.2016 16:13
Dziękuję i polecam ciacho .
Mniam 25.04.2016 11:05
Pyszne ciasto do kawy :)
Małgorzata Pin 25.04.2016 10:46
Idealne ciacho.
wwwiolka 24.04.2016 21:28
Bardzo fajny przepis.
Kolorowa 24.04.2016 21:01
fajne ciacho !
Beatris 24.04.2016 20:59
Pysznie wygląda, skusiłabym się na kawałeczek, może i dwa:)
ada.la 24.04.2016 20:58
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat