Quiche z kurkami (jest to skrzyżowanie włoskiej pizzy z francuska tartą)

Quiche z kurkami (jest to skrzyżowanie włoskiej pizzy z francuska tartą)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    12,5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • cienko pokrojona szynka

    10 dag
  • śmietana kremówka

    0,75 szt
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • cebula

    1 siekana
  • kurki

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Quiche z kurkami (jest to skrzyżowanie włoskiej pizzy z francuska tartą)

Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 12,5 dag masła, sól
Do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
Wypełnienie: 10 dag cienko pokrojonej szynki, 10 dag kurek świeżych lub mrożonych, 2 jajka, ¾ śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka masła, szczypta gałki muszkatołowej Prymat, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować ciasto: Masło posiekać z mąką na drobną kaszkę, dolewając porcjami ½ szklanki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę do tart lub tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, podnosząc brzegi. Spód ponakłuwać widelcem.

Przygotować wypełnienie: Szynkę pokroić na małe kwadraty. Grzyby oczyścić, starannie umyć, osączyć i większe przekroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, włożyć grzyby, i mieszając, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Na cieście rozłożyć szynkę i posypać kurkami. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić gałką muszkatołową Prymat, solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat i wylać na grzyby. Placek piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, potem ostrożnie wyjąć na duży talerz i podawać gorący.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

jolita 12.12.2011 07:50
fajne
Anna146 23.07.2011 18:44
ten przepis jest super
Babciagramolka 19.12.2010 08:26
Jak farsz z kurek to każdą potrawę uwielbiam
marta639 17.09.2010 15:16
Fantastyczny przepis.
Barbara55 16.08.2010 13:09
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat