Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: forma o średnicy 26 cm

mąka pszenna
1,5 szklanki + mąka do podsypywania
masło
100 g
jajko
1 szt
sól
pół łyżeczki
Sklep Prymat

nadzienie

pory
2 szt
pierś z kurczaka
2 szt
pieczarki
350 g
kukurydza konserwowa
5 łyżek
pomidorki koktajlowe
7 szt
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
majeranek
pół łyżeczki
Sklep Prymat
sól i pieprz

masa jajeczna

jajko
2 szt
śmietana
200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól i pieprz
do smaku

dodatkowo

ser żółty
200 g
olej
do wysmarowania blaszki
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obsypania blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami

Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy za pomocą wałka na blaszkę i wylepiamy nim dno oraz boki. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło. Jeśli boicie się, że ciasto urośnie to należy położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Następnie ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Pory przekrawamy wzdłuż i dokładnie myjemy, następnie kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pory przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Kurczaka myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem papryki w proszku, soli oraz pieprzu.
Na podpieczoną tartę dajemy podsmażone pory, następnie pieczarki oraz kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mieszamy i wylewamy na kurczaka. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez jakieś 30 min, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.05.2017 11:21
bardzo dobre
Wiesława1 12.05.2017 08:17
Świetna propozycja
Renataj 11.05.2017 23:56
Apetyczny pomysł:)
ada.la 11.05.2017 23:45
fajny obiadek
Renata9 11.05.2017 22:21
Bardzo dobry obiadek
cukiereczek 11.05.2017 19:01
lubię takie tarty
jan_mag 11.05.2017 17:30
Pyszności!
Bernadeta1 11.05.2017 16:19
smaczne jedzonko
anka1988 11.05.2017 15:23
kuszący obiadek
w mojej kuchni 11.05.2017 14:59
moje smaki w tym jedzonku
Wacław 11.05.2017 13:52
kuszący obiad :-)
KORAL 11.05.2017 13:37
Apetyczne, super wygląda :)
mirosława4 11.05.2017 11:02
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak