Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche lorraine

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

mąka pszenna 1/4 kg
masło 3/4 kostki
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1/3 łyżeczki

Farsz

kalafior 6 różyczek
marchew 1 mała sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól 1/3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
kwaśna śmietana 1/3 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ser żółty 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche lorraine

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól. Następnie dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy energicznie ciasto. Obsypujemy mąką, wstawiamy do lodówki na 40 minut aby się schłodziło. Kalafior gotujemy al dente, kroimy w paski. Marchew gotujemy na miękko i kroimy w różne małe kształty. Mieszamy marchew z kalafiorem i dodajemy zioła prowansalskie. Jajka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy. Następnie dodajemy gałkę oraz ser żółty. Schłodzony spód należy rozwałkować w tortownicy lub na blasze do tarty. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Następnie wykładamy 1/2 farszu kalafiorowego i wylewamy śmietanę z jajkami. Przykrywamy resztą farszu. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temp. 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak