Quesadilla z dynią i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    200 gram
  • oliwa

    1/4 szklanki
  • feta

    60 gram
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • tortilla

    4 szt
  • szpinak świeży

    2 garście
  • cheddar

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

iekarnik rozgrzałam do 220st. na blaszkę położyłam dynie, polałam oliwą, posypałam pieprzem i solą, wymieszałam dokładnie i zostawiłam do upieczenia na 15 minut. Po upieczeniu lekko ją rozgniotłam. Słonecznik uprażyłam na suchej patelni.Na rozgrzanej patelni kładę tortillę, na nią część dyni, następnie pokruszoną fetę, liście szpinaku, ziarna słonecznika i starty ser. Na wierzch układam drugą tortillę. Smażę aż spód się troszkę zarumieni, a ser w środku stopi. Przykrywam talerzem, odwracam patelnię, żeby tortilla znalazła się na talerzu i ponownie zsuwam tortille na patelnie żeby się przyrumieniła jej druga strona. I ponownie nakładam talerz, odwracam patelnię i tortilla ląduje na talerzu. Kroje całość na trójkąty i posypuję słonecznikiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kikiriki 01.05.2012 22:09
fajne
Rafał10 24.04.2012 11:52
Quesadilla to danie meksykańskie... ale ta jest tak inaczej zrobiona i na pewno jest pyszna
foczka-ks 11.04.2012 23:18
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat