Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z mięsem z rosołu i słoninką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tak się 'zasuchałem' muzy, że stracił żem orientację ile ja ziemniaków obieram. Nastrugało się i na pampuszki, i na pyzy, i jeszcze śluski kląskie. Ziemniaków wyszła cała tona. Trza było jakoś to przerobić. No i ofkors mięcho... mięcho z rosołu!

Składniki:

Składniki:

ziemniak 750 gramów
mąka ziemniaczna 250 gramów
ugotowane mięso z kurczaka 500 gramów
marchewka ugotowana 1 sztuka
świeża natka pietruszki posiekana 2 łyżki
słonina wędzona 150 gramów
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z mięsem z rosołu i słoninką

Co zrobić gdy mamy dużo ziemniaków i niezagospodarowane mięso z rosołu? Pyzy! 

To proste do przygotowania danie, które smakuje wybornie i jest świetnym pomysłem na obiad. 

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

2. Mięso i marchew mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

3. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pyzy ziemniaczane na mięsie z rosołu podajemy z omastą z wytopionej słoniny i posiekanej cebuli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak