Przepis i sposób przygotowania na: PYZY Z PASZTETOWĄ
Przecisnąć je przez praskę. Do oddzielnej miski ziemniaki surowe zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć na lnianą, czystą ściereczkę i dokładnie odcisnąć nadmiar wody, aż ziemniaki będą zbite. Dodać do ugotowanych ziemniaków. Dodać też sól i mąkę i zagnieść ciasto ( jeżeli zajdzie potrzeba można dosypać trochę mąki - ja tylko oprószyłam ręce ).
Masę podzielić na 4 wałki. Każdy pokroić na niewielkiej grubości plastry.
Pasztetową pokroić w kostkę. Z masy uformować kulkę, lekko rozpłaszczyć wilgotną dłonią i na środku ułożyć pasztetową. Uformować kulkę. Przygotowane kulki wrzucić do gotującej się wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze do 2-3 minut.
Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej. Dodać masło i poczekać,aż się rozpuści. Wrzucić cebulę i smażyć, aż się lekko zeszkli. Następnie dodać kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. Gotowe pyzy polać cebulą i kiełbasą.