Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
2 kilogramy -
grzyby leśne
1 kilogram -
cebula
2 sztuki -
tłuszcz
do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Pyzy z nadzieniem grzybowym
Połowę ziemniaków gotujemy, a połowę ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Z utartych ziemniaków odsączamy sok i pozostawiamy, żeby na dnie pozostała skrobia.
Ziemniaki łączymy, dodajemy skrobię pozostałą z odciśniętych ziemniaków i wyrabiamy ciasto, dodając sól do smaku.
Oczyszczone grzyby dokładnie płuczemy i obgotowujemy, a następnie mielimy.
Na tłuszczu (np. oleju lub maśle) obsmażamy cebulę, dodajemy zmielone grzyby i jeszcze trochę razem obsmażamy. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Formujemy pyzy nakładając farsz. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)