Pyzy z nadzieniem grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Tęsknicie za smakiem domowego obiadu? Wypróbujcie przepis na pyszne pyzy z grzybowym farszem.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kilogramy
  • grzyby leśne

    1 kilogram
  • cebula

    2 sztuki
  • tłuszcz

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę ziemniaków gotujemy, a połowę ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Z utartych ziemniaków odsączamy sok i pozostawiamy, żeby na dnie pozostała skrobia.

Ziemniaki łączymy, dodajemy skrobię pozostałą z odciśniętych ziemniaków i wyrabiamy ciasto, dodając sól do smaku.

Oczyszczone grzyby dokładnie płuczemy i obgotowujemy, a następnie mielimy.

Na tłuszczu (np. oleju lub maśle) obsmażamy cebulę, dodajemy zmielone grzyby i jeszcze trochę razem obsmażamy. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Formujemy pyzy nakładając farsz. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 28.10.2013 13:50
świetne, muszę wypróbować!
pestka 22.07.2013 08:42
o bardzo dobre danie
matesko 09.01.2013 09:59
bardzo dobre
Stenka 02.01.2013 14:52
ja lubię z mieszanych leśnych
Marcinkemp 29.12.2012 08:31
a jakie grzyby najlepsze?
Stenka 03.12.2012 08:17
dziękuję za pochlebne komentarze, polecam wypróbowanie przepisu
Renataj 15.11.2012 11:21
Mam zamrożone grzybki więc pewnie wypróbuję.
Bernadeta1 18.09.2012 14:31
z grzybami-rewelacja
okrysia 09.09.2012 08:57
Smaczne to!lubie takie, polecam!
rjustysia 29.08.2012 10:05
dawno nie jadłam takich pyz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat