Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
Ziemnaki ugotowane
1 kg -
ziemniaki surowe
1 kg -
jajko
2 szt -
mąka pszenna
4 łyżki -
mąka ziemniaczana
6 łyżek -
sól do smaku
farsz
-
mięso mielone
80 dag -
cebula biała
2 SZT -
jajko
1 szt -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania PYZY Z MIĘSEM
FARSZ: Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć następnie dodać mięso i chwilę razem podsmażyć. Przestudzone mięso z cebulą wymieszać z jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać po łyżce farszu na placki i formować kule. Wodę zagotować z solą i wkładać kule na wrzątek i gotować ok. 10 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Okrasić skwarkami, podsmażonym boczkiem lub podsmażoną cebulką.
Komentarze (6)