PYZY Z MIĘSEM

PYZY Z MIĘSEM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • Ziemnaki ugotowane

    1 kg
  • ziemniaki surowe

    1 kg
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    6 łyżek
  • sól do smaku

farsz

  • mięso mielone

    80 dag
  • cebula biała

    2 SZT
  • jajko

    1 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania PYZY Z MIĘSEM

Ciasto: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe zetrzeć na tarce o małych oczkach i przecisnąć przez pieluchę do miski, żeby woda z ziemniaków się chwilę ustała, i skrobia która się osadzi na dnie dodać ją do ziemniaków. Ziemniaki wymieszać z mąkami, solą i jajkami. Formować kule i rozpłaszczać dłonią na placki.
FARSZ: Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć następnie dodać mięso i chwilę razem podsmażyć. Przestudzone mięso z cebulą wymieszać z jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać po łyżce farszu na placki i formować kule. Wodę zagotować z solą i wkładać kule na wrzątek i gotować ok. 10 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
Okrasić skwarkami, podsmażonym boczkiem lub podsmażoną cebulką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Ela15 04.02.2017 10:41
bardzo lubię pyszy z mięsem
Jagódka77 19.09.2016 18:23
bardzo dobre
Bernadeta1 25.06.2015 16:40
bardzo lubię pyzy z mięsem i do tego surówka z kiszonej kapusty
Róża1 30.04.2015 09:39
przepyszny obiadek :-)
ppaulina 19.04.2015 21:29
Pyszny obiadek
gosiag 13.03.2015 20:26
pyzy pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat