Pyzy z dziurką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • jajka

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy 1/3 ziemniaków. Gdy już się ugotują odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Masę przekładamy na sitko i odciskamy sok do podstawionej miseczki. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlewamy go. Osad mieszamy z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, mąką, pieprzymy i solimy. Z masy formujemy nieduże kuleczki i robimy na koniec palcem dziurę na środku. Gotujemy ok 5-8 min od momentu kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy i przelewamy zimą wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
meg1984 14.01.2013 17:46
o jakie pyszne
Milena87 14.01.2013 10:32
fajne
aisza1 08.01.2013 14:20
smakowite
MartaKarasia90 21.11.2012 10:19
smakowite
daria899 24.01.2012 03:05
pycha
angelika14 23.01.2012 17:18
pysznie, super pomysł
smakoszek 21.01.2012 20:37
pyszne
Izabela/bella81 17.01.2012 13:48
fajne
Miki 19.12.2011 20:43
mniam
Magdalena80 05.12.2011 20:22
jak zawsze dobre :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat