Pyzy drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • mąka

    2 łyżki
  • jajka

    3
  • drożdże

    30 gram
  • cukier

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • mleko

    170 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyzy drożdżowe foto
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dwoma łyżkami maki i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wbijamy jajka, dodajemy oliwę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 2 - Pyzy drożdżowe foto
Z ciasta formujemy małe kulki.
Krok 3 - Pyzy drożdżowe foto
W garnku zagotowujemy tyle wody, aby nie dotykała sitka, na którym układamy porcjami pyzy i parujemy ok. 8-9 minut.
Krok 4 - Pyzy drożdżowe foto
Tak przygotowane pyzy podaję z sosem i mięsem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
natalia.doradca 25.12.2016 20:53
fajny przepis
pajbek 23.10.2013 15:35
Dla mnie bomba :-)
fotoviderek 10.10.2013 11:00
Uwielbiam domowe :)
Mniam 09.10.2013 10:42
Jeszcze sosik do tego i jest pyszniutko:)
matesko 09.10.2013 09:20
ciekawy przepis
pierniczkowo 09.10.2013 07:02
już nie pamiętam kiedy takie jadłam :)
sasanka 08.10.2013 23:58
uwielbiam takie buły :) do tego sos mięsny :)
babajaga1969 08.10.2013 23:14
uwielbiam je z masą kajmakową - pyszne
treonina 08.10.2013 22:10
wspaniałe!
gosia56 08.10.2013 21:37
napewno pyszniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat