Pyszny Śmietanowiec

Pyszny Śmietanowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 dag
  • aromat śmietankowy

    1
  • galaretka

    1 szt.
  • śmietana

    1/2 litra
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pyszny Śmietanowiec

Przygotowujemy biszkopt lub układamy biszkopty na spodzie blaszki. Następnie
2 galaretki przygotowujemy wcześniej w oddzielnych naczyniach i odstawiamy do lodówki żeby dobrze zastygły. Następnie rozdrabniamy nożem na małe kawałki.
Do garnuszka wlewamy mleko, po zagotowaniu dodajemy wcześniej namoczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę i cukier. Kiedy żelatyna się rozpuści odstawiamy z ognia i ostudzamy. Miksujemy ze śmietaną i odstawiamy żeby było chłodne ale jeszcze nie tężejące. Następnie dodajemy rozdrobniona galaretkę i mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Układamy na to owoce i zalewamy trzecia galaretka. Wszystko odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Angelika10 06.11.2012 00:18
pyszny
caralajna 11.09.2012 12:57
pyszny deser
RenataZ-et 08.06.2012 21:34
faktycznie pyszny :)
Kas2 16.01.2012 07:21
bardzo lubię, najczęśćiej robię na jogurcie albo serze do sernika
eli82 19.07.2011 09:11
pycha
eli82 19.07.2011 09:11
pycha
Barbara55 02.06.2011 16:16
pyszny bez dwóch zdań
kielcok1 11.05.2011 15:43
takie ciasto to mogę jeść codziennie
rakow2
rakow2 07.02.2011 15:33
oj pyszny
Bożena13 23.01.2011 00:09
pięknie wygląda;!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat