Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny pieczony sernik na jogurcie greckim z cytrynową nutą bez tłuszczu...
Kroki postępowania
Żółtka, cukier, kardamon, anyż, skórkę cytrynową w robocie utrzeć do białości z 5 minut na dużych obrotach.
Do ubitej masy wsypać budyń, kaszę mannę, dać jogurt grecki, olejek cytrynowy i na średnich obrotach robota mieszać z 2 minuty do połączenia składników.
Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę.
W tortownicy (o średnicy22 cm), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową.
Piekarnik musi być nagrzany na 180 C (opcja grzania góra/dół). Ciasto piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec z 5 minut.
Po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze sernik jogurtowy wystudzić w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc.
Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na 10 minut i na sitku dobrze odsączyć, na serniku położyć żurawinę, zalać tężejącą galaretką rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki na kilka godzin.
Sernik jogurtowy obłędnie smakuje i szybko znika z talerza.
SMACZNEGO!!!