Pyszne pieczone frytki z oliwą extra vergine i oregano

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    700 gram
  • oliwa

    4 łyżka
  • oregano

    3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić na podłużne kawałki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwą, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Piec przez około 25 minut w 190 stopniach, aż ziemniaki będą miękkie i zrumienią się (głównie od strony blaszki).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 07.12.2011 10:37
super
Ewa95 18.11.2011 16:00
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat