Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko ciepłe

    300 ml
  • mąka

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    750 g
  • ugotowane ziemniaki

    200 9
  • żółtko jajek

    3
  • jajko

    1
  • masło

    70 g
  • cukier wanilinowy

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczyn:
Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.
W między czasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa.
Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni.
Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką.

Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki.
Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką.
W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły.
Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 06.02.2013 07:50
super
Aneta27 05.02.2013 00:47
Dziękuję Wam i zapewniam,że smakują tak jak wygladają:)
bietka 04.02.2013 14:11
to prawda wyglądaja pysznie :)
anemon 03.02.2013 11:39
Ależ te Twoje pączki wspaniale się prezentują.
Konczi 02.02.2013 18:38
ciekawe pączusie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat