Pyszna surowa szynka na kanapki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka surowa w całości

    1,2 kg
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    0,5 szklanki
  • zioła prowansalskie

    łyżeczka
  • papryka słodka

    0,5 łyżeczki
  • papryka ostra

    0,5 łyżeczki
  • kminek

    szczypta
  • kurkuma

    szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w cukrze, wkładamy do metalowego naczynia - u mnie keksówka - i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Wyjmujemy mięso, odlewamy puszczony sok, myjemy dokładnie mięso i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy szynkę w soli i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Odlewamy płyn, dokładnie myjemy mięso, osuszamy i wcieramy mieszankę przypraw łącznie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Wyjmujemy mięso, przekładamy je do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w chłodnym, przewiewnym miejscu. Szynka musi wisieć przez co najmniej 4 dni. Po tym czasie jest gotowa do konsumpcji.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 05.08.2013 09:33
jeszcze takiej nie robiłam! Twoja świetnie wygląda! :)
wedith1 04.08.2013 10:14
Zbieram się żeby ją zrobić, w końcu muszę :)
anemon 01.08.2013 13:55
Bardzo kusi mnie ta Twoja szynka, tylko zastanawiam się, gdzie bym ją zawiesiła na te 4 dni.
Halina14 31.07.2013 08:22
muszę wypróbowac
Anna169Hosz 19.07.2013 14:07
Też uwielbiam taką wędlinę, najczęściej robię ze schabu.
Łukasz15 12.07.2013 08:35
super sprawa
Habibi 29.06.2013 00:01
ja już z różnych gatunków mięsa robiłam - to moja ulubiona wędlinka :)
msmors 28.06.2013 22:59
takiej jeszcze nie robiłam
Ola1984 28.06.2013 22:42
Robię podobną wędlinę, ale ze schabu :) Uwielbiam jej smak.
migotka28 28.06.2013 21:52
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat