pychotny karczek w sosie słodko-kwaśnym własnej roboty

pychotny karczek w sosie słodko-kwaśnym własnej roboty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek wieprzowy

    600 g
  • por

    1
  • pomarańcza

    1
  • ananas w puszce

    do smaku
  • cebula

    1
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, zalewam niewielka ilościa wódki i odstawiam na godzinę do lodówki. Poa, cebule i paprykę kroje i podsmażam na oliwie. Przygotowuję sos: wyciskam sok z 1 pomarańczy, dodaje dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżke sosu sojowego, 3łyżkami octu winnego i 2 łyzki cukru, podgrzewam do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję 1 łyżke mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z 2 łyżkami wody, może byc więcej wody. Zagotowuję sos. Warzywa wrzucam do sosu Smażę mięso, dolewam wody i delikatnie podduszam. Powinno być kruche i miękkie. Karczek podaje z ryżem, polewam gęsto sosem. Smakowite!
Do dania można również dodać pędy bambusa i inne kolory papryk :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
3trzecia3 27.08.2012 21:06
brzmi smakowicie
Kas2 15.08.2012 17:21
uwielbiam karczek - bardzo fajny przpis na jego przygotowanie
patusia 14.11.2011 00:00
Smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat