Pychotka owocowo-bezowa

Pychotka owocowo-bezowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    1 kostka
  • bezy

    2 paczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pychotka owocowo-bezowa

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder, żółtka, oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Pieczemy biszkopt około 30 minut.
Krem:
2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl zimnego mleka
2 szklanki mleka zagotowujemy, dodajemy cukier.
W pół szklanki zimnego mleka rozrabiamy oba rodzaje mąki z żółtkiem, aby nie było grudek.
Wlewamy do gotującego się mleka.
Ostudzony budyń ucieramy z kostką masła.
Na biszkopt wykładamy połowę kremu, na kremie układamy dowolne owoce- truskawki, jagody, brzoskwinie, resztę kremu, na wierzchu bezy i całość polewamy polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Wafelek2601 21.02.2014 16:21
Super wyggląda
olkaaa 15.01.2014 07:57
chętnie spróbuję
Łukasz15 29.12.2013 08:25
Pyszności :)
Janina 17.11.2013 14:12
Pyszne ciacho, świetny przepis;)
Aannkaa82 13.11.2013 19:52
Rewelacyjne połączenie, ja dodałabym malinki :)
Rybciia 29.08.2013 07:59
prawdziwa pychotka :-)
IwonaKa 28.04.2013 12:24
no pychotka,ale bym ją zjadła chętnie
Katarzyna59 25.04.2013 18:58
świetny przepis
wiola333 31.01.2013 10:18
mniam
Anna169Hosz 12.12.2012 12:02
Zapowiada się słodko i smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat