Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka jabłkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 11 szt
cukier 1 szkl
mąka 14 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 3 łyżeczki
ocet 3 łyżeczki

Jabłka

jabłka 1,5 kg
galaretka truskawkowa 2 szt

Masa

mleko 1,5 szkl
cukier 3/4 szkl
budyń śmietankowy 1 szt
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka jabłkowa

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę wsypać stopniowo cukier, ubijając dalej wlać żółtka wymieszane z wodą .
Krok 1 - Pychotka jabłkowa foto
2
Pod koniec ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy ocet. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp 170 stopni. Ostygnięty przekrawamy na 3 części.
Krok 2 - Pychotka jabłkowa foto
3
Z mąk , budyniu , mleka i cukru ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodać budyń.
Krok 3 - Pychotka jabłkowa foto
4
Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce smażyć je na ogniu przez ok 10 minut , wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia .
Krok 4 - Pychotka jabłkowa foto
5
Na biszkopt nakładamy 1/2 część masy jabłkowej na to 1/2 masy budyniowej przykrywamy biszkoptem i ponownie 1/2 masy jabłkowej i 1/2 masy budyniowej przykrywamy całość biszkoptem i polewamy polewą.
Krok 5 - Pychotka jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 17.06.2015 22:52
smacznie wygląda
Ola1young 17.06.2015 14:02
lubimy takie pychotki :)
asienka15 17.06.2015 12:27
mmm wyglada ładnie
IKrakowianka 17.06.2015 11:57
Na pewno bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak