Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka
Beza: białka ubijam na sztywno stopniowo dodając cukier, pod sam koniec, kiedy zgęstnieją - dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Drugą część ciasta rozwałkowuję na taki sam prostokąt, jak pierwszą, ponownie wykładam formę papierem, przekładam ciasto. Na wierzchu rozsmarowuję bezę i posypuję posiekanymi orzechami - wstawiam do piekarnika i piekę na złoty kolor (krócej, gdyż piekarnik jest już rozgrzany), pozostawiam do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowuję, w pozostałym mieszam mąkę z budyniem - gotuję budyń i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem i dodaję po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując do białości.
Na placku z powidłami (spód) rozprowadzam krem, następnie nakładam placek z bezą - wstawiam do lodówki. Na bezie wytworzą się kropelki rosy, które połączone z orzeszkami utworzą coś pysznego! Smacznego!