Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PUSZYSTY SERNIK

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
masło 5 dag
cukier 5 dag
żółtko jajek
kwaśna śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PUSZYSTY SERNIK

Ciasto:

15 dag mąki
5 dag masła
5 dag cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko razem wyrobić i podpiec na blaszce przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni C.

Ser:

1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
1 serek „Mój ulubiony” wieluński 450 g
1 serek „Mój ulubiony” wieluński 200 g
6 jajek + białko z ciasta
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
½ kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( jeśli masa jest zbyt rzadka )
rodzynki

Ser + żółtka + cukier + cukier waniliowy wyrobić na jednolitą masę mikserem. Masło roztopić, ostygnięte dodać do masy. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, lekko mieszając łyżką drewnianą. Jeśli masa będzie zbyt rzadko to dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać rodzynki + ewentualnie inne bakalie. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Polewa:

Czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anoosia 26.02.2014 19:45
po prostu uwielbiam serniki!
Wiesława1 14.02.2014 08:58
uwielbiam serniki
Klausia 20.10.2013 15:11
Zjadłabym :) Oby Cię DS nie ścigał za wymienienie nazwy serka :D
Angelika10 18.08.2013 22:32
pyszny sernik
rjustysia 09.07.2013 22:28
pysznie wygląda :)
dorotka0000025 04.06.2013 19:50
wyglada ciekawie
polly66 02.04.2013 12:03
i przejrzysty przepis ;)
Laila2786 02.04.2013 11:46
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak