Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

puszyste rogaliki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 3/4 kostki
cukier kryształ 0,5 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
drożdże 1 łyżka
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 4,5 szklanki
powidła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: puszyste rogaliki

Drożdże wkładamy do miseczki z łyżką cukru oraz mąki. Podgrzewamy 1/4 szklanki mleka i zalewamy nią drożdże,dokładnie mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Resztę mleka gotujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy masło,cukier i gdy lekko przestygnie jajka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn oraz mąke i dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. odstawiamy je pod przykryciem na ok 30 minut az podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na części, każdą wałkujemy na koło z którego wykrajamy trójkąty. Na każdym trojkącie układamy łyżeczką nadzienie i zwijamy rogaliki. Smarujemy je roztopionym masłem i odstawiamy aby podrosły. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 31.05.2013 04:57
super wypieczone
iziona 30.05.2013 08:19
Piekne rogaliki
Barbara13 28.05.2013 23:59
Wyglądają smakowicie
Juleczka20 28.05.2013 23:02
uwielbiam takie rogaliczki
Renata9 28.05.2013 21:10
smaczne rogaliki
Marta1986 28.05.2013 20:33
bardzo smaczne
iwi 28.05.2013 20:24
Pycha te rogaliki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak