Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste naleśniki waniliowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
jajko 2
serek waniliowy 140 g
woda gazowana 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
słodka śmietanka
posypka kolorowa
cukier 3 (kokosowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste naleśniki waniliowe

Kroki postępowania

1
Oddzieliłam żółtka od białek. Do miksera wlałam białka i zaczęłam miksować ze szczyptą soli. Gdy się ubiła piana dodałam powoli, stopniowo resztę składników tj serek waniliowy, wodę gazowaną, sól, cukier kokosowy, cukier waniliowy, sodę, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i łyżeczkę oleju.
Krok 1 - Puszyste naleśniki waniliowe foto
2
Ciasto musi być dość rzadkie, gdyby było zbyt geste można dodać wody. Smażę na rozgrzanej patelni na oleju lub na maśle aż się zarumienią z obu stron.
Krok 2 - Puszyste naleśniki waniliowe foto
3
Ja placuszki polałam słodką śmietanką i posypałam posypką.
Krok 3 - Puszyste naleśniki waniliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 28.01.2013 18:07
pyszne i apetyczne :)
Brenia 28.01.2013 18:00
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak