Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    350 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • jajka duże

    3 sztuka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczka
  • cukier

    250 gram
  • jogurt naturalny

    240 gram
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    120 gram

Dodatkowo

  • śliwki

    250 gram
  • morele

    250 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli i miksować do czasu, aż będą puszyste. Stopniowo dosypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas miksując. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dodawać jogurtu i olej naprzemiennie z mąką z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć cząstki owoców. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia.s 31.07.2017 11:17
Uwielbiam takie ciasta :)
Ola1984 31.07.2017 10:37
Ja również, dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu :)
Ola1984 31.07.2017 10:36
Częstuj się proszę :)
Ola1984 31.07.2017 10:36
Jedno z prostszych i lepszych ciast :)
pestka 31.07.2017 09:11
bardzo lubię takie ciasta z owocami
SzczyptaChili 30.07.2017 23:12
Idealne na leniwe , letnie śniadanie do kubka kawy , zabieram :)
Ania321 30.07.2017 23:06
pyszne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat