Puszyste bułeczki słonecznikowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 i 1/3 szklanki
  • masła bądź margaryna

    85 gram
  • ciepłe mleko

    180 + 10 ml
  • jaja

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • cukier

    4 łyżeczki
  • NASIONA SLONECZNIKA

    do smaku
  • drożdże świeże

    25 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 10 ml mleka wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników ( pomijając jedno jajko) + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszcze i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozkłóconym jajkiem(dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru). Piec w temperaturze 190 C około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 13.04.2011 07:13
pyszne
kome 26.03.2011 14:27
swojskie buleczki pyszne
Magdalena80 16.02.2011 23:20
pyszności
Marzena34 15.02.2011 10:08
fajne
cukiereczek 10.02.2011 10:33
super
marchewka 02.02.2011 19:50
świetny pomysł :)
daria899 30.01.2011 13:43
mniam pycha
Mariola21 07.01.2011 10:19
Dziękuje za komplementy ;)
stokrotka 07.01.2011 08:39
pyszności
patusia 14.12.2010 19:12
Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat