Puree ziemniaczane z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kolejna propozycja na dodatek ziemniaczany do obiadu. Korzystajcie póki pomidory i ziemniaki są najsmaczniejsze.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • śmietana gęsta

    1 łyżka
  • masło 82%

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, zalewamy zimną wodą.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórki, zdrewniałe części pomidorów i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do ziemniaków razem z masłem, wsypujemy płaską łyżeczkę soli.
Gotujemy do miękkości.
Odcedzamy, tłuczemy, mieszamy ze śmietaną.
Do smaku doprawiamy pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat