Puree z marchewki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    6 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    12 dag
  • śmietana

    1/2 szkl
  • żółtka

    2 szt
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1/2 łyżeczki
  • cukier do smaku

  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać gorącą wodą, dodać sól oraz przyprawę do dań Kucharek i gotować na małym ogniu 15 min, a następnie odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na połowie masła. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane warzywa i całość podsmażać kilka minut. Następnie całość zblenderować i przełożyć do garnka, dodać pozostałe masło, śmietanę oraz doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą. Całość smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż puree nabierze właściwej konsystencji. Na koniec dodać żółtka, dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze kilka minut.
Puree marchewkowe podawać gorące jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 11.05.2014 13:54
Tanio, zdrowo, smacznie.
Smaczna_B 18.10.2013 19:03
samo zdrowie na talerzu
ppaulina 12.10.2013 17:11
pyszniutkie
Jadwiga/Jaga85 10.10.2013 22:22
Tanio, zdrowo i pysznie:)
6zer 10.10.2013 21:26
smaczne, uwielbiam marchewke
JOANNA16 10.10.2013 20:25
super pomysł
elka72 10.10.2013 19:56
Fantastyczny kolorek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat