Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree z kalafiora od Hamrocyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1/2 główki
masło 2 łyżki
mleko 2 łyżki
śmietana 30% 100 ml
sól
pieprz
Przyprawa curry orientalna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Puree z kalafiora od Hamrocyka

W garnku zagotować wodę z dodatkiem mleka i płaską łyżeczką soli.Kalafior podzielić na kawałki i dokładnie umyć. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować 20 minut po czym odcedzić kalafior i zostawić do obcieknięcia.Na patelni roztopić masło,pokroić kalafior jeszcze drobniej i wrzucić na patelnie, dodać śmietanę i dusić pod przykryciem 15 minut.Doprawić solą pieprzem i curry.Kalafiora przełożyć do miski i blenderem zmiksować na gładką masę.Podawać na ciepło. Puree z kalafiora może śmiało konkurować z ziemniakami, a już na pewno jest to miła odmiana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak