Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pure ziemniaczane

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól
masło 2 łyżki
mleko 3,2% 150 ml
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pure ziemniaczane

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy, pozostawiamy na 10 minut do wystygnięcia, po czym doprawiamy białym pieprzem, gałką, solą, dodajemy masło całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, na koniec wlewamy mleko i ugniatamy na delikatną masę, podajemy do drugiego dania jako dodatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.04.2014 19:57
Wspaniały dodatek do ziemniaków. Bardzo często robię pure, bo bardziej smakuje mi, niż suche ziemniaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak