Pulpety zapiekane z mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    2 łyżeczka
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • olej do smażenia

  • sok pomidorowy

    500 ml
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • mozzarella w kulce

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką przyprawy uniwersalnej. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sokiem pomidorowym dodajemy bazylię i łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Doprawiamy solą , pieprzem i dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Całość zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat