Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z mielonego mięsa indyczego gotowane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze 400 g
bułka 1 szt
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
porcja rosołowa 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
mąka 1-2 łyżeczki
śmietana 3-4 łyżki
woda 3 litry
mąka 1 szklanka do panierowania

Porada

Z tej porcji wychodzi 12 szt pulpetów

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z mielonego mięsa indyczego gotowane

Przygotować wszystkie składniki. Mięso mielone z indyka wyłożyć do miski , dodać namoczoną i odciśniętą bułkę , wbić jajko, przyprawić pieprzem ,solą i przyprawą kucharek do smaku. Wymieszać i wyrobić dokładnie na jednolitą masę .Formować kuleczki i obtaczać w mące .
Ugotować wywar na porcji rosołowej, dodać jarzyny, posolić i na wrzątek wrzucać opanierowane w mące kuleczki. Gotować na wolnym ogniu 20 minut .Ugotowane pulpety wyjąć i odlać wywaru do rondelka , zagęścić mąką zmieszaną ze śmietaną .Pulpety podawać do obiadu z ziemniakami lub z kaszą polane sosem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.04.2016 10:55
pyszne danie do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak