Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpety z mielonego mięsa indyczego gotowane

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone indycze
400 g
bułka
1 szt
jajko
1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżeczka
porcja rosołowa
1 szt
marchewka
1 szt
pietruszka
1 szt
mąka
1-2 łyżeczki
śmietana
3-4 łyżki
woda
3 litry
mąka
1 szklanka do panierowania

Porada

Z tej porcji wychodzi 12 szt pulpetów

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z mielonego mięsa indyczego gotowane

Przygotować wszystkie składniki. Mięso mielone z indyka wyłożyć do miski , dodać namoczoną i odciśniętą bułkę , wbić jajko, przyprawić pieprzem ,solą i przyprawą kucharek do smaku. Wymieszać i wyrobić dokładnie na jednolitą masę .Formować kuleczki i obtaczać w mące .
Ugotować wywar na porcji rosołowej, dodać jarzyny, posolić i na wrzątek wrzucać opanierowane w mące kuleczki. Gotować na wolnym ogniu 20 minut .Ugotowane pulpety wyjąć i odlać wywaru do rondelka , zagęścić mąką zmieszaną ze śmietaną .Pulpety podawać do obiadu z ziemniakami lub z kaszą polane sosem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.04.2016 10:55
pyszne danie do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak