pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso gotowane

    1/2 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • kasza manna

    2 łyżki
  • włoszczyzna

    1/2 pęczka
  • koper świeży

    2 pęczki
  • masło

    1 łyżka
  • rosół

    6 szklanek
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • przyprawa w płynie

    - do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso

włożyć do rozdrabniacza mięso, połowę włoszczyzny, całe jajko i zmiksować

przełożyć do miski i wymieszać z kaszką manną, tartą bułką, posiekanym pęczkiem koperku i dobrze wymieszać

do rondla wlać rosół i do gotującego się wkładać obsypane mąką pulpeciki, po wypłynięciu gotować z 5 minut na małym ogniu i wyjąć na talerz

na łyżce masła podsmażyć posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru

doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą

śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu

podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat