Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z królika

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone z królika 500 g
bułka czerstwa mała
mleko 1 szkl.
kasza manna 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
przyprawa w płynie do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko duże
sos pieczeniowy jasny 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z królika

Mięso z królika odciąć od kości i pozbawić błon i ścięgien. Zmielić na drobnym sitku razem z bułką namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą.
Do masy wbić jajko, dodać przyprawy do smaku, kaszę mannę oraz niewielką ilość bułki tartej. Wyrobić masę mięsną i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

W międzyczasie w średnim garnku zagotować 2 szklanki wody i na wrzącą wkładać porcjami pulpety.
Zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut nie dopuszczając do mocnego wrzenia.

Gotowe pulpety wyłowić na talerz, a wywar zagęścić dobrym sosem pieczeniowy i doprawić pieprzem oraz ew. przyprawą w płynie.
Do sosu ponownie włożyć pulpety i krótko poddusić.

Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub dowolną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 26.12.2016 16:47
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak