Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pulpety z królika

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
z królika 500 g
Sklep Prymat
bułka czerstwa
mała
mleko
1 szkl.
kasza manna
2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
przyprawa w płynie
do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko
duże
sos pieczeniowy
jasny 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z królika

Mięso z królika odciąć od kości i pozbawić błon i ścięgien. Zmielić na drobnym sitku razem z bułką namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą.
Do masy wbić jajko, dodać przyprawy do smaku, kaszę mannę oraz niewielką ilość bułki tartej. Wyrobić masę mięsną i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

W międzyczasie w średnim garnku zagotować 2 szklanki wody i na wrzącą wkładać porcjami pulpety.
Zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut nie dopuszczając do mocnego wrzenia.

Gotowe pulpety wyłowić na talerz, a wywar zagęścić dobrym sosem pieczeniowy i doprawić pieprzem oraz ew. przyprawą w płynie.
Do sosu ponownie włożyć pulpety i krótko poddusić.

Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub dowolną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 26.12.2016 16:47
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak