Pulpety z królika

Pulpety z królika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    z królika 500 g
  • bułka czerstwa

    mała
  • mleko

    1 szkl.
  • kasza manna

    2 łyżki
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • pieprz biały mielony

    do smaku
  • przyprawa w płynie

    do smaku
  • bułka tarta

  • jajko

    duże
  • sos pieczeniowy

    jasny 1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z królika odciąć od kości i pozbawić błon i ścięgien. Zmielić na drobnym sitku razem z bułką namoczoną w mleku i dokładnie odciśniętą.
Do masy wbić jajko, dodać przyprawy do smaku, kaszę mannę oraz niewielką ilość bułki tartej. Wyrobić masę mięsną i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

W międzyczasie w średnim garnku zagotować 2 szklanki wody i na wrzącą wkładać porcjami pulpety.
Zmniejszyć ogień i gotować 10-12 minut nie dopuszczając do mocnego wrzenia.

Gotowe pulpety wyłowić na talerz, a wywar zagęścić dobrym sosem pieczeniowy i doprawić pieprzem oraz ew. przyprawą w płynie.
Do sosu ponownie włożyć pulpety i krótko poddusić.

Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub dowolną kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

26.12.2016 16:47
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat