Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopat 80 dag
mąka 3 łyżki
jajko 4 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
cebula biała 1 szt.
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
chleb czerstwy 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami

Kroki postępowania

1
Łopatkę mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.
Do mięsa dodajemy chleb wcześniej zamoczony we wodzie, 2 jajka oraz przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy ciasto mięsne.
Krok 1 - Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami foto
2
Formujemy z mięsa małe kulki i obtaczamy je w mace.
Fasolkę zielona obieramy i gotujemy, olewamy bułka tarta.
Krok 2 - Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami foto
3
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 jajka oraz mąkę ziemniaczana. Wyrabiamy ciasto na jednolita masę.
Krok 3 - Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami foto
4
Z wyrobionego ciasta ziemniaczanego formujemy małe kulki i w środku robimy dziurki. Do gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy.
Krok 4 - Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami foto
5
Przygotowane pulpeciki wrzucamy do garnka z gotującą się woda, gotujemy na małym ogniu. Kiedy pulpety się ugotują dodajemy koncentratu pomidorowego, chwilkę jeszcze gotujemy a następnie robimy sos (mąka+ woda=zalewamy wywar)
Krok 5 - Pulpety w sosie pomidorowym z kluskami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak