Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą

Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • kasza gryczana

    2 woreczki

sos

  • pieczarki

    30 dag
  • por (biała część)

    1 szt
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • żółtko jaja

    2 szt
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą foto
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i szklimy na oleju. Mięso mielone /najlepiej mielona karkówka/ przekładamy do miseczki, dodajemy podsmażone cebulę i czosnek, musztardę, bułkę tartą, mieloną paprykę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki.
Krok 2 - Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Klopsiki obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano z wszystkich stron.
Krok 3 - Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą foto
Klopsiki zdejmujemy z patelni i wrzucamy na nią obrane i pokrojone pieczarki i por. Podsmażamy do czasu aż pieczarki będą miękkie, lekko solimy.
Krok 4 - Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą foto
Na patelnie do pieczarek i pora dodajemy klopsiki. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkami, doprawiamy do smaku i wlewamy na patelnie do klopsików i pieczarek.
Krok 5 - Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą foto
Całość gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. kaszę gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 6 - Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z kaszą foto
Porcje kaszy podajemy z gotowym sosem z pulpetami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat