Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe pół kg
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cebula biała 1 szt
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 150 ml
koperek 1 łyżka
Kostki rosołowe Kucharek 1 szt
chrzan 1 słoiczek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem

Kroki postępowania

1
Mięso mielone mieszam z przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem, wyrabiam na masę z posiekanym czosnkiem i cebulą, formujemy pulpety i smażymy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem foto
2
Usmażone pulpety przekładamy na talerz.
Krok 2 - Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem foto
3
Gdy pulpety odpoczywają, kolejny krok to przygotowanie sosu.
Do resztki zawartości na patelni po smażonych pulpetach dodaję kostkę rosołową, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia, po chwili mogę dodać chrzan i posiekany koperek, wszystko gotując na małym ogniu, następnie sos doprawiam solą , pieprzem.
Krok 3 - Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem foto
4
Nasz sos zagęszczamy śmietaną, można użyć także odrobiny mąki.
Usmażone wcześniej pulpety wrzucamy do sosu, delikatnie całość mieszając.
Krok 4 - Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem foto
5
Pulpety dusimy jeszcze kilka minut w sosie, następnie są gotowe do podania.
Krok 5 - Pulpety w sosie chrzanowym z koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 05.04.2014 18:33
W sosie chrzanowym jeszcze nie jadłam, bo nie lubię chrzanu ;-P
Michał2 05.04.2014 16:01
ciekawy sosik:)
berys18 05.04.2014 15:17
fajny pomysł
Marta1986 05.04.2014 15:03
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak