Pulpety w pomidorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    50 dag
  • jajko

    1 szt
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku

sos

  • pomidory

    0,5 kg
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpety w pomidorach foto
W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szczyptę soli. Gdy się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone pomidory oraz cukier. Na małym ogniu gotujemy do czasu aż pomidory rozgotują się.
Krok 2 - Pulpety w pomidorach foto
D mięsa mielonego /najlepiej mieszanego: wieprzowo-wołowego/ dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, doprawiamy do smaku, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe zraziki.
Krok 3 - Pulpety w pomidorach foto
Rozgotowane pomidory miksujemy i doprawiamy do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy zraziki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć a pulpety ugotować się.
Krok 4 - Pulpety w pomidorach foto
Pulpety podajemy z ziemniakami lub ryżem, polewamy powstałym sosem. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 02.11.2014 09:00
Wyborne pulpeciki w przepysznym sosie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat