Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w pomidorach

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 50 dag
jajko 1 szt
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sól do smaku

sos

pomidory 0,5 kg
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
cukier 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w pomidorach

Kroki postępowania

1
W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szczyptę soli. Gdy się zeszklą dodajemy obrane i pokrojone pomidory oraz cukier. Na małym ogniu gotujemy do czasu aż pomidory rozgotują się.
Krok 1 - Pulpety w pomidorach foto
2
D mięsa mielonego /najlepiej mieszanego: wieprzowo-wołowego/ dodajemy jajko, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, doprawiamy do smaku, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe zraziki.
Krok 2 - Pulpety w pomidorach foto
3
Rozgotowane pomidory miksujemy i doprawiamy do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy zraziki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć a pulpety ugotować się.
Krok 3 - Pulpety w pomidorach foto
4
Pulpety podajemy z ziemniakami lub ryżem, polewamy powstałym sosem. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Pulpety w pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 02.11.2014 09:00
Wyborne pulpeciki w przepysznym sosie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak