Pulpety w mięsnym sosie koperkowym z podsmażanymi ziemniaczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    300 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • koperek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski rozbijam jajko i mieszam z mięsem mielonym, dodaję soli i pieprzu i bułki tartej i całość mieszam na jednolitą masę, z której lepię kuliste pulpety. Z 300 gram mięsa polecam ulepienie 6 pulpetów. Następnie pulpety wrzucam do gotującej się wody i gotuję 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie wcześniej ugotowane ziemniaki odsmażam na patelni, ponieważ najbardziej lubię przysmażone ziemniaczki z piękną złocistą skórką. Kiedy ziemniaczki zarumienią się zdejmuj je z patelni, na którą dodaję pół szklanki wody rozmieszane z dwoma łyżkami mąki i posiekanym koperkiem. Całość mieszam i dodaję na patelnie ugotowane pulpety. W tym połączeniu tworzy się pyszny mięsny sos koperkowy. Po 3 minutach podgrzewania sosu pulpety w sosie koperkowym z przysmażonymi ziemniaczkami są gotowe; Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
janek64 21.09.2012 14:21
Znakomity przepis :)
anika711 23.08.2012 10:17
super obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat