Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

kalafior 200 g (mrożony)
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka ( około)
Czosnek staropolski Prymat
olej do smażenia
sól i pieprz

Sos

margaryna 70 g
mąka 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
czubrica czerwona 1 łyżka
sól i pieprz

Dodatkowo

ryż
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym

Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min.

Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 16.02.2017 12:32
Cudownie smakowite 'k
Klausia 12.06.2016 04:15
jadłabym nawet w środku nocy :D
dollce 06.02.2016 21:27
Rewelacja :)
Asik32 05.02.2016 11:45
smaczne danie
ada.la 05.02.2016 11:22
pyszny obiadek
bertpvd 05.02.2016 10:07
świetny przepis
marzut 05.02.2016 09:39
Super przepis ;)
olkaaa 05.02.2016 07:55
brzmi ciekawie
Maridka19 05.02.2016 07:47
Bardzo smaczna propozycja :)
norweska20 05.02.2016 00:12
smakowite zestawienie
Barbara13 04.02.2016 23:25
interesująca propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak