Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpeciki

udka z kurczaka
2 szt.
pierś z kurczaka podwójna
1 szt.
cebula
1/2 szt.
czosnek
2 szt.
jajko
1 szt.
kasza manna
3 łyżki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
koperek
1-2 łyżki
mąka pszenna
do obtoczenia

sos pieczarkowy

pieczarki
500 g
cebula
1/2 szt.
śmietanka 12-procentowa
1 szkl.
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
koperek
pęczek
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt.
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
2-3 szt.
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
mąka pszenna
2 łyżki
olej
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i razem przesmażamy aż zmniejszą objętość i odparują nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do malaksera, mielimy.
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko, kaszę mannę oraz koperek.
Wyrabiamy gładką masę.
Zmoczonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Obtaczamy delikatnie w mące.
Wrzucamy na gotującą się wodę lub bulion warzywny/drobiowy (ok. 2-3 szkl.) i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.
Do gotujących się pulpecików przekładamy przesmażone pieczarki z cebulą oraz listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po około 20 minutach dolewamy śmietankę.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dolewamy do pulpecików, mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż się zagotuje.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.10.2016 13:34
wyglądają smacznie
olkaaa 04.08.2016 21:48
Fajny pomysł
MAR3STA 04.08.2016 20:38
Pyszne pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak