Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i razem przesmażamy aż zmniejszą objętość i odparują nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do malaksera, mielimy.
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko, kaszę mannę oraz koperek.
Wyrabiamy gładką masę.
Zmoczonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Obtaczamy delikatnie w mące.
Wrzucamy na gotującą się wodę lub bulion warzywny/drobiowy (ok. 2-3 szkl.) i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.
Do gotujących się pulpecików przekładamy przesmażone pieczarki z cebulą oraz listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po około 20 minutach dolewamy śmietankę.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dolewamy do pulpecików, mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż się zagotuje.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!