Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

PULPETY

  • pierś z indyka

    400 gramów
  • pieczarki brązowe

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • tymianek

    1 szczypta
  • koperek

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki
  • mleko

    0.3 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • bulion

    1 litr

SOS PIECZARKOWY

  • pieczarki brązowe

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana

    0.5 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • bulion

    0.75 szklanki
  • masło

    1.5 łyżki
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!

** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat