Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
PULPETY
-
pierś z indyka
400 gramów -
pieczarki brązowe
4 sztuki -
cebula
1 sztuka -
jajko
1 sztuka -
kajzerka
1 sztuka -
tymianek
1 szczypta -
koperek
1 łyżka -
sól
0.5 łyżeczki -
pieprz
1 szczypta -
oliwa
2 łyżki -
mleko
0.3 szklanki -
mąka
3 łyżki -
bulion
1 litr
SOS PIECZARKOWY
-
pieczarki brązowe
300 gramów -
cebula
1 sztuka -
śmietana
0.5 szklanki -
mąka
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
bulion
0.75 szklanki -
masło
1.5 łyżki -
koperek świeży
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym
KROK 1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.
KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!
** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (0)