Pulled pork (Szarpana wieprzowina)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pulled pork czyli długo pieczona w niskiej temperaturze szarpana wieprzowina. Mięso jest pyszne, tak miękkie że pod naciskiem widelca rozpada się na cienkie włókna.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • karkówka wieprzowa

    2 kg
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • marchewki

    4 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • musztarda

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso umyć, osuszyć.
Nasmarować miodem, oprószyć przyprawami.
Odstawić na dwie godziny do lodówki.


2. Po tym czasie obrane marchewki pokroić w grube plastry, cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć musztardę oraz warzywa.
Na wierzch położyć mięso.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, piec 9 godzin w piekarniku nagrzanym do 90 st.


3. W między czasie mięso podlewać parokrotnie musztardowym sosem, który się wytworzył w naczyniu w czasie pieczenia.
Gotową karkówkę poszarpać widelcem.


4. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat