Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
karkówka wieprzowa
2 kg -
miód prawdziwy
4 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżki -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka -
sól
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 łyżki
Dodatkowo:
-
marchewki
4 sztuki -
cebule
2 sztuki -
musztarda
6 łyżek
Sposób przygotowania
1. Mięso umyć, osuszyć.
Nasmarować miodem, oprószyć przyprawami.
Odstawić na dwie godziny do lodówki.
2. Po tym czasie obrane marchewki pokroić w grube plastry, cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć musztardę oraz warzywa.
Na wierzch położyć mięso.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, piec 9 godzin w piekarniku nagrzanym do 90 st.
3. W między czasie mięso podlewać parokrotnie musztardowym sosem, który się wytworzył w naczyniu w czasie pieczenia.
Gotową karkówkę poszarpać widelcem.
4. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno z pieczywem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się