Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulled pork (Szarpana wieprzowina)

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pulled pork czyli długo pieczona w niskiej temperaturze szarpana wieprzowina. Mięso jest pyszne, tak miękkie że pod naciskiem widelca rozpada się na cienkie włókna.

Składniki:

Mięso:

karkówka wieprzowa 2 kg
miód prawdziwy 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki

Dodatkowo:

marchewki 4 sztuki
cebule 2 sztuki
musztarda 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulled pork (Szarpana wieprzowina)

1. Mięso umyć, osuszyć.
Nasmarować miodem, oprószyć przyprawami.
Odstawić na dwie godziny do lodówki.


2. Po tym czasie obrane marchewki pokroić w grube plastry, cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć musztardę oraz warzywa.
Na wierzch położyć mięso.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, piec 9 godzin w piekarniku nagrzanym do 90 st.


3. W między czasie mięso podlewać parokrotnie musztardowym sosem, który się wytworzył w naczyniu w czasie pieczenia.
Gotową karkówkę poszarpać widelcem.


4. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak