Przepis i sposób przygotowania na: Pulled pork - czyli delikatna, długo pieczona karkówka
Wyjmujemy mięso z lodówki i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekany czosnek, suszoną żurawinę, posypujemy majerankiem i kolendrą i rozprowadzamy wszystkie składniki równomiernie na mięsie, następnie ostrożnie wlewamy sok żurawinowy, tak by nie spłukać z mięsa marynaty i przypraw. Sok zapobiegnie przypaleniu się owoców, czosnku i przypraw na dnie i będzie podstawą sosu.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na 9-10 godzin (najlepiej na noc). Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso będzie niesamowicie delikatne i przesiąknięte aromatem przypraw i żurawiny.
Mięso podajemy polane sosem na pieczywie lub z ziemniakami i surówką.
Smacznego!!!