Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pomidory krojone z puszki
2 puszki -
cebula
1-2 szt -
ząbki czosnku
3-4 szt -
sos sojowy
2 łyżki -
Bazylia suszona Prymat
2 łyżki -
oregano
1 łyżka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
cukier brązowy
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej sezamowy
2 łyżki -
filet z kurczaka
1 1/2 kg
Sposób przygotowania
Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Mięso z kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do pomidorowego sosu, tak aby sos zakrywał mięso.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 5-6 godzin.
Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na jakieś 30 minut.
Pierś z kurczaka dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwóch widelców.
Taki kurczak pieczony w niskiej temperaturze rewelacyjnie smakuje jako dodatek do kanapek czy tostów lub jako danie obiadowe!
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)