Pulled chicken

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • cebula

    1-2 szt
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • bazylia otarta Prymat

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżka
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • filet z kurczaka

    1 1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego dodajemy pokrojone pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek i cebulę oraz pozostałe składniki oprócz kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Mięso z kurczaka oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do pomidorowego sosu, tak aby sos zakrywał mięso.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 5-6 godzin.

Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na jakieś 30 minut.

Pierś z kurczaka dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwóch widelców.

Taki kurczak pieczony w niskiej temperaturze rewelacyjnie smakuje jako dodatek do kanapek czy tostów lub jako danie obiadowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 16.04.2016 19:19
Smakowicie wygląda.
marzut 16.04.2016 14:55
Super pomysł
Jadwiga/Jaga85 15.04.2016 18:58
co za pyszności!!
Aleksandra/Olcia 15.04.2016 18:22
ale bym zjadła
Barbara13 15.04.2016 17:46
świetna propozycja
olkaaa 15.04.2016 15:59
muszę zrobić
Wiktoria29 15.04.2016 15:14
super kanapka
Agnieszka-87-25 15.04.2016 14:44
och ależ pychota
Beatris 15.04.2016 13:16
Wygląda bardzo smakowicie:)
Mniam 15.04.2016 11:15
Mmm... z chęcią zjadłabym na śniadanie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat