Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulchna szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
margaryna 250 g
sól szczypta
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
kisiel cytrynowy 1 opak
cukier kryształ 3 łyż
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pulchna szarlotka

Kroki postępowania

1
Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie sypiemy cukier i ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do białek dodajemy żółtka, a następnie dosypujemy stopniową mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Pulchna szarlotka foto
2
Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blachę i podpiekamy ciasto ok 15 min w temp 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy uduszone jabłka (jabłka dusimy z 3 łyż cukru, gdy jabłka są już miękkie to dodajemy kisiel cytrynowy i dokładnie mieszamy). Na jabłka wylewamy pozostałe ciasto.
Krok 2 - Pulchna szarlotka foto
3
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 min.
Smacznego!
Krok 3 - Pulchna szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 08.07.2013 23:36
pychotka!!!:)
Bernadeta1 23.01.2013 14:17
super szarlotka
Adam/ZUB3R 22.11.2012 10:51
smaczna
teresa18 02.11.2012 19:30
pyszności
Habibi 06.09.2012 06:23
Robię podobną - mój syn jest smakoszem szarlotek wszelkiego rodzaju :)
adelajda 25.08.2012 16:45
apetyczne !
kulinarny smak 22.08.2012 08:21
wygląda rewelacyjnie, do wypróbowania :)
Sroczka 21.08.2012 22:23
Bardzo smakowicie wygląda.
Pusia 21.08.2012 22:04
smaczne
Pusia 21.08.2012 22:04
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak