Pulchna szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • margaryna

    250 g
  • sól

    szczypta
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • kisiel cytrynowy

    1 opak
  • cukier kryształ

    3 łyż
  • jabłka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulchna szarlotka foto
Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie sypiemy cukier i ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do białek dodajemy żółtka, a następnie dosypujemy stopniową mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pulchna szarlotka foto
Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blachę i podpiekamy ciasto ok 15 min w temp 180 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy uduszone jabłka (jabłka dusimy z 3 łyż cukru, gdy jabłka są już miękkie to dodajemy kisiel cytrynowy i dokładnie mieszamy). Na jabłka wylewamy pozostałe ciasto.
Krok 3 - Pulchna szarlotka foto
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 min.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wlicka 08.07.2013 23:36
pychotka!!!:)
Bernadeta1 23.01.2013 14:17
super szarlotka
Adam/ZUB3R 22.11.2012 10:51
smaczna
teresa18 02.11.2012 19:30
pyszności
Habibi 06.09.2012 06:23
Robię podobną - mój syn jest smakoszem szarlotek wszelkiego rodzaju :)
adelajda 25.08.2012 16:45
apetyczne !
kulinarny smak 22.08.2012 08:21
wygląda rewelacyjnie, do wypróbowania :)
Sroczka 21.08.2012 22:23
Bardzo smakowicie wygląda.
Pusia 21.08.2012 22:04
smaczne
Pusia 21.08.2012 22:04
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat