Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulao

4.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zainteresowała mnie ostatnio kuchnia indyjska. Szukając pyszności natknęłam się na pulao. Ciekawe jest połączenie ziemniaków i ryżu. Zrobiłam i po prostu obłędnie smakowało.

Składniki:

Pulao:

Kmin rzymski mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
cebula czerwona 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ryż basmati 1 szklanka
woda 1.5 szklanki
ziemniaki 3 sztuki
olej kokosowy 1 łyżka
sól 1 szczypta

Porada

Czasem gdy znudzi mi się oryginalna wersja tej potrawy, podaję ją z indykiem marynowanym w sosie teriyaki. Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Pulao

Na patelni roztopić olej kokosowy i dodać kmin. Gdy zapach będzie unosi się w powietrzu dodajemy cebulę solimy. Cebula tylko ma się zeszklić i następnie dodajemy ziemniaki oraz garam masala smażymy około 5 minut pod przykryciem.

Teraz czas na ryż z wodą oraz liść laurowy. Mieszamy i zostawiłam to na 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę delikatnie mieszamy, aby ziemniaki się nie rozpadły. Jeśli jest potrzeba doprawiamy, zamykamy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 10 minut.

Po tym czasie potrawa powinna być gotowa. Wykładamy na talerz. SMACZNEGO

Zdziwiło mnie takie połączenia, ale ono po prostu jest genialne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak