Pulao

Pulao

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zainteresowała mnie ostatnio kuchnia indyjska. Szukając pyszności natknęłam się na pulao. Ciekawe jest połączenie ziemniaków i ryżu. Zrobiłam i po prostu obłędnie smakowało.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulao:

  • Kmin rzymski mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ryż basmati

    1 szklanka
  • woda

    1.5 szklanki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni roztopić olej kokosowy i dodać kmin. Gdy zapach będzie unosi się w powietrzu dodajemy cebulę solimy. Cebula tylko ma się zeszklić i następnie dodajemy ziemniaki oraz garam masala smażymy około 5 minut pod przykryciem.

Teraz czas na ryż z wodą oraz liść laurowy. Mieszamy i zostawiłam to na 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę delikatnie mieszamy, aby ziemniaki się nie rozpadły. Jeśli jest potrzeba doprawiamy, zamykamy pokrywkę i zostawiamy na kolejne 10 minut.

Po tym czasie potrawa powinna być gotowa. Wykładamy na talerz. SMACZNEGO

Zdziwiło mnie takie połączenia, ale ono po prostu jest genialne.

Kasia Pichci
Czasem gdy znudzi mi się oryginalna wersja tej potrawy, podaję ją z indykiem marynowanym w sosie teriyaki. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat