ptyśki ze śmietanką i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 SZKL
  • masło

    8 DAG
  • mąka

    15 DAG
  • jaja

    4
  • cukier waniliowy

    1 ŁYŻKA
  • proszek do pieczenia

    1 ŁYŻECZKA
  • szczypta soli

  • śmietan fix

    2 SZT
  • OTARTA SKÓRA Z CYTRYNY

  • cukier puder

    3 ŁYŻKI
  • truskawki

    30 DAG
  • kremówka

    2 schłodzona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. WODĘ ZAGOTUJ Z MASŁEM ,CUKREM I SZCZYPTĄ SOLI.WSYP MĄKĘ,GOTUJ MIESZAJĄC,AŻ POWSTANIE GĘSTE ,LŚNIĄCE CIASTO .CIASTO PRZEŁÓŻ DO MISKI I LEKKO PRZESTUDŹ CAŁY CZAS MIKSUJĄC ,DODAJĄC PO JAJKU .RAZEM Z OSTATNIM JAJKIEM DODAJ PROSZEK DO PIECZENIA

2. SZPRYCA WYCIŚNIJ 14 KOPCZYKÓW NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. PIECZ 15-20 MIN(200) NASTĘPNIE 30-35 MIN W TEMP180 ST PRZESTUDŹ

3.LETNIE PTYSIE PRZETNIJ NA PÓŁ I NADZIEJ UBITĄ NA SZTYWNO KREMÓWKĄ Z USZTYWNIACZEM ,CUKREM,SKÓRKĄ I OWOCAMI.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 05.11.2011 12:06
Natalia, masz coś z oczami?! przecież to skan zdjęcia i na dodatek tak marny, że niewiele widać!
Natalia37 05.11.2011 09:55
ślicznie wyglądają
gottrina 05.11.2011 09:42
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat