Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowy lodowiec
Kroki postępowania
Ucieramy żółtka z cukrem , dodajemy budyń i mieszamy.
Teraz ostrożnie ,po trochu wlewamy do żółtek gorące mleko energicznie mieszając.
Dobrze wymieszaną masę zagotowujemy , aby zgęstniała , stale mieszając.
Studzimy.
Masło ucieramy dodając po trochu ostudzony budyń.
Głęboką miskę szklaną wykładamy folią na spód kładziemy warstwę ptysi.
Pozostałą część dzielimy na pół do jednej dodajemy kawę inkę i dobrze mieszamy. Na ptysie nakładamy ciemną warstwę kremu, ptysie i jasny krem.
Na wierzch ( który będzie potem spodem ) nakładamy równo ostatnią warstwę ptysi.
Po tym czasie podważamy ciasto nożem , lub na chwilę wstawiamy miskę do bardzo ciepłej wody , wyjmujemy i obracamy deser do góry nogami .